Met alle chinezen…

Met enige fierheid stel ik jullie mijn website voor ‘Take A Yoga’. En dit is mijn eerste blog. Wat schrijf je zoal in je eigen eerste stukje tekst? Ik heb er lang over nagedacht. Misschien over het moment in maart waarop ik yoga mocht geven aan straatkinderen in ZhengZhou, China? Ongeveer met 20 zaten ze klaar in de klas. 20 jonge gastjes die al één ander meegemaakt hebben in hun leven. Je wordt niet zomaar bestempeld als ‘straatkind’ en zeker niet in China.

Van de steriele klas verhuisden we naar een ruimte zonder banken. Allemaal hadden ze diezelfde houding van nonchalance, onverschilligheid, hardheid in hun blik. Het leven had hun al de nodige klappen gegeven. De les was ‘à la improviste’, tijd om om te kleden was er niet, jeans volstond. In een kring gezeten, begonnen we eraan: opwarming, asana’s, … En geleidelijk voelde ik de sfeer veranderen: er werd gelachen want je tenen aanraken in een lederen outfit levert toch wel grappige situaties op, geprobeerd, gevallen en terug opgestaan, maar vooral genoten. De hardheid verdween. En dit is wat yoga doet: eenheid en rust brengen in lichaam en geest. Het gevoel hebben dat je lichaam met je werkt en niet tegen je. Je hart voelen. Daar op dat moment, zag ik de houding van de kinderen veranderen: twinkelende oogjes, puffen en zweten (ja, dat ook), lachende gezichten. Het was mijn beste les in die reeks.

De knuffels die ik achteraf mocht ontvangen, spraken voor zich. En in de weken na onze terugkomst, denk ik  nog dikwijls aan hen: de straatkinderen. Hoe yoga hen toch zo goed zou kunnen doen. Is het de enige zaligmakende therapie? Neen. Kan yoga ondersteunen en zelfvertrouwen geven? Ja, zonder twijfel. Aanbevolen zelfs.

Gelijk we de yogales afsluiten: Namasté.
Wat zoveel betekent als: met het diepste respect.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.